TV2Nettavisen

Hvorfor er fotball så fasinerende?

Av Kjetil Siem - 30.mai.2006 @ 23:25:44
Det finnes mange idretter, og det finnes mange idretter med stort publikum. Men ingenting slår fotballens kraft.

Vi har hørt at det finnes flere bandyspillere i verden, og flere pingpong-spillere i verden enn fotballspillere, men uansett regnemåte; Ingenting slår fotballen.

Men hvorfor?

Finnes det noen grunn til at det er morsommere å se fotball enn feks håndball. 0-0 i fotball oppleves gjerne mangeganger 36-35 i håndball.

Finnes det noen grunn utenom de kjente markedskreftene, profiene osv.

Hvorfor er fotballen så sterk?

Jeg vet ikke om jeg har svaret, men jeg har i det minste en særdeles spesiell teori. Og det er faktisk en teori jeg har tro på.

Og den er enkel, men likevel komplisert å på en måte forstå. Jeg mener at grunnen er at fotball er idrettenes mest ulogiske sport.

Jeg skal prøve å forklare;

I alle idretter med ball involvert er det hendene som er ballens kontaktpunkt med kroppen. Gjerne via et redskap som kølle, racket, balltre e.l. Ballen holdes, tas imot, og skytes med hendene eller redskapen.

Bena er kun transportmiddel.

I ikke-ballidretter er bena brukt til å komme seg fremover, enten ved egen hjelp, eller på en sykkel, på ski eller annet. Hendene brukes hvis det er noe annet enn å transportere seg som er sportens egenart.

Men ikke slik i fotball. Der kan du bruke alle andre kroppsdeler, men IKKE hendene. All annen ballberøring er lov, til og med hodet, enn så ulogisk det er, men altså ikke hendene.

Tenk deg et barn, eller en person hentet fra "jungelen" og ingen av dem har sette en ball før, Hva gjør de om det kommer en ball trillende, sprettende eller susende?

Header? Demper på brystet? Sparker?

Nei, de tar den med hendene.

Eller tenk en apekatt og ball. Tror du den sparker, header eller brystdemper. Nei, den bruker hendene. Fordi det er det logiske. Det naturlige utfra apemenneskets fysikk og fysiske utvikling.

Og her kommer teorien, og den bakenforliggende grunn til vår fasinasjon for fotballspillet; Det er ulogisk! Og derfor kunsterisk, elegant, faktisk ulogisk artistisk.

Hvis du klare å tenke på dette neste gang du ser en spiller beinfly etter ballen, vil du se at det er helt "feil" at han tar med seg ballen med beina, og ikke tar den opp med hendene. Brystdemping likeså. Det eneste naturlige er å ta imot med hendene.

Heade? Helt borti natta ulogisk egentlig. Men veldig fasinerende å se på.

Utfra det ulogiske vokser gleden over å se på fotballspillerens teknikk, ballbeherkelse, ballkontroll. Vi lar oss underholde av ballartisteriet. Derfor er også de tekniske finessene høyest rangert. Over kraft, fysikk og utholdenhet og system.

Vi elsker kunsten i fotballen, ikke sant? Det "brasilianske". Hvorfor heter det kunst? Fordi det er noe ulogisk, unaturlig over det, når det utøves i verdensklasse.

Og jo mer ulogisk, dess mer kunsterisk og fasinerende.

Sprøtt men sant.

I love football

Kommentarer:
Postet av: Bergenser

Fasinerende teori, men jeg har ingen tro på den.

Det er en enkel grunn til at fotball er så engasjerende, og det er at det finnes ingen andre (store) sporter hvor underdog'en har en så stor mulighet til å vinne. Jo flere mål eller poeng som scores i en idrett, jo større sjans er det for at det beste laget vinner. I fotball ender de fleste kampene med rundt 2-3 mål, dermed blir det relativt stor sjans for at det dårligste laget skal kunne vinne på et heldig 1-0 mål.

Dessuten gjør dette at dommerne får en usedvanlig viktig rolle i denne sporten. Med bare 2-3 scoringer i en kamp vil en dommertabbe (straffesituasjoner/offside/osv) som oftest få store konsekvenser. Dette er en svakhet ved spillet, men like fullt svært engasjerende. Det skaper enorme diskusjoner, og mange spaltemetre hver eneste sesong.

31.mai.2006 @ 12:56:05
Postet av: Enig med bergenser

Tror bergenseren har truffet spikeren med hodet. Fotballen er morsom fordi den er uforutsigbar.

Iran kan slå Italia ut av VM. Hønefoss kan slå VIF ut av cupen. Det skjer ikke hver kamp. Men det skjer ofte nok til at man aldri kan være sikker på kamputfallet.

Og hovedårsaken til dette er jo at det scores lite mål i fotball. Så når "eksperter" går ut og vil ha flere mål slik at fotballen skal bli mer underholdende, så undergraver de fotballens kanskje beste side.

Lite mål betyr spenning, og spenning betyr underholdning. Viktig å huske på...

01.jun.2006 @ 08:54:12
URL: http://www.sportsklubbenrolf.blogspot.com/
Postet av: Bergen sine gutter

Er det at man ikke mestrer det norske skriftspråket, et hovedkriterium for å bli tilgodesett med skarpprofilert blogg på fxt.no? Enten er Siem en superklovn, eller så tar han Bartens "Fotballmikroskop" (www.barten-hq.org) elegant på kornet. Jeg mistenker det første.

01.jun.2006 @ 12:15:19
Postet av: Kritisk

Dårlig norsk, syltynt innhold.
Trist hvis ikke fxt finner bedre bloggere enn dette.

07.jun.2006 @ 08:43:27
Postet av: Nja, skeptisk

Dårlig norsk og grammatikk. Kjedelig innhold. Fant jo den første feilen angående norsken din allerede i overskriften. Fasinerende?

PS! Det skrives fascinerende

08.jun.2006 @ 15:25:22
Postet av: vt

tullinger som klager på skrivinga til siem. er det så viktig da apekatter? men nordmenn liker å klage! det var faktisk en bra teori siem! men ta med det som bergensen skreiv så blir nok det det rette svaret!

11.jul.2006 @ 14:59:19

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/index.bd?fa=tb.add&id=1379004
hitsimg