TV2Nettavisen

Lukten av kunstgress

Av Kjetil Siem - 29.apr.2006 @ 08:50:11
Debatten i fotball-Norge går nå som aldri før i valget av kunstgress eller naturgress på toppklubbenes nye stadioner.

Mine synspunkter er mine, og ikke Norsk Toppfotball sine, men slik analyserer jeg bakgrunnen for hele debatten;

1) Alle nye ballbinger og fullsize breddeanlegg lages med kunsgress. Og alle jubler. For svært mange er det grus eller elendig gress som byttes ut til rene flater.

2) I utlandet, spesielt fotballnasjonen Spania, bygges det mer kunstgressanlegg enn naturgress.

3) På alle store nye stadionanlegg, strever naturgresset med å overleve, og naturgresset skiftes ofte flere ganger pr år, samt at underlaget for det meste er i middels forfatning. Beste eksemplet i Norge er selvsagt Ullevaal som ikke bare er hjemmebanen til Norges A-landslag, men også Lyn og Vålerenga.

4) Diskusjonen oppstår først når Tippeligalagene og de største klubbene i Adeccoligaen skal velge underlag.

5) Trenere og spillere er ofte i mot, - ledere, eiere, medisinere ofte for.


Det som bekymrer meg er den stadig tilbakevennende norske idrettskonservatismen. Vi nordmenn er helt spesielt konservative i forhold til sport og nyvinning, nytenkning på en del klassiske områder. Ikke i forhold til treningsmedtoder, høydehus, og den type eksprimenter.

Jeg tenker på nyvinninger innen regelverk, den enkelte sportens utvikling med nye tilpasninger. Som foreksempel overgangen fra treski til det vi kalte glassfiberski. Nordmenn? Skrek opp, protesterte, truet med boikott, skjelte ut.

Teit å tenke på i dag.

Så begynte plutselig en amerikansk tulling å skøyte med ene benet utenfor skisporet. Bill Coch var det det? Makan til skrulling. Han måtte vi stoppe. Han måtte ekskluderes. Langrenn skulle ikke gåes på denne måten.

Og plutselig begynte noen gærninger å skøyte. Gjorde vi? Nei, vi protesterte vi, og ble faktisk for en stakket stund hengende etter.

Teit å tenke på i dag.

Og så var det felles start, jaktstart osv osv osv.

Felles for alt; Nordmenn sa nei. Selv om det selvsagt hører med at det også da fantes nordmenn som mente noe annet.

Og dette altså i en eneste idrett. Vi husker også svensken Bokløv som begynte å skreve i hoppsvevet. For en tulling. Samlede ben takk, sa vi nordmenn. V-stil? Nei fy flate sa vi mens andre bånna bakken. Hemmelig skidress derimot, hemmelig skismøring, og hemmelig hemmelig. Det var vår medisin.

Teit igjen. Var imot V-stil vi.

Mens Bokløv fikk lønn for skrevet...


Så over til fotball. Ville vi nordmenn ha Bosman-dom? Nei. (Nå skal det sies at jeg også syns den har sine slagsider). Ville vi ha slutt på tilbakespill til keeper?

La oss bare innse det først som sist. Vi sier nei til alt. Det er best å ha det slik som det er.

Og nå er det kunstgress noen vil til livs. Jeg tror aldri i mitt liv jeg har opplevd noe mer bakstreversk og utviklingsbremsende standpunkt enn dette.

Og la det være sagt med en gang; Jeg har ikke noe imot naturgress, og jeg syns selvsagt hver enkelt klubb skal selv få bestemme.

Norsk fotball skriker etter bedre baner, lengre sesong, større belastninger på banene, flerbruk osv. Samtidig er vi det landet i UEFA som har i tillegg til Island, de tøffeste vintrene, men like fullt er det bare naturgress som gjelder for noen.

Teit å tenke på syns jeg.

Lukten er blitt et argument og nå. Lukten av naturgress er bedre. Mulig det, men ofte lukter det jo bare gjørme likevel.

Sannheten er, og den er absolutt; Det må ikke bli slik at at en trener i en klubb, eller en håndfull spillere i en annen får bestemme en klubbs utvikling for de neste 50 årene. For å sette det på spissen. Og hva hjelper det om spillerne sier nei, når de må spille bortekamper på kunstgress likevel.

Jeg håper inderlig fotballedere som vil ha kunstgress og ser de fordelene Ålesund til fulle har oppdaget, Tromsø og Stabæk har innsett, overprøver og overkjører sin egen trener eller spillere og legger fremtidens underlag.

For det er det det handler om; Hva blir fremtidens underlag? Er det slik at alle land i hele verden bygger breddeanlegg og binger og små stadioner med kunstgress, for at 1 % av disse skal spille på naturgress?

Kanskje, men jeg tror ikke det. Jeg tror vi om bemerkelsesverdige få år ser tilbake på da vi normenn igjen holdt igjen og sa nei til det som vil bli standarden. Neste generasjon fotballspillere, de som er oppvokst på kunstgress, de godtar det nok.

Bare vent.


Første innlegg

Av Kjetil Siem - 03.apr.2006 @ 17:44:36

Velkommen til min blogg!


august 2006
ma ti on to fr
1 2 3 4 5
6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17
18
19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
hitsimg