TV2Nettavisen

Befriende ærlig, Hareide !

Av Kjetil Siem - 04.sep.2006 @ 22:09:02
Plutselig - og endelig - er det blitt greit at landslagsledelsen og enkeltspillere kan diskutere bruken av dem i landskamp. Og sammen med spillerens klubb også. Etter mange års tilfeller av skjulte konfilkter og vanskelige situasjoner for alle parter, kan dette være begynnelsen på noe veldig positivt.

Jeg sier endelig.
Og takk, til Åge og Ole Gunnar som snakker åpent og ærlig rundt en kjent problemstilling i all landslagsfotball; drakampen om stjernene mellom klubb og landslag.

I Norge har det tradisjonelt sett ikke vært akseptabelt eller politisk korrekt å innrømme at klubbledere verken sier noe, eller har noe de skulle sagt i bruk og belastningen til "deres" spillere i landskamper. Dragkampene har for det meste foregått i det skjulte, og forsøkt røykelagt.

Med Hareide og Solskjærs åpenhet rundt avtaler om spilletid mot Ungarn og Moldova med United og Ferguson, interne samtaler og diskusjoner rundt samme, har på en måte alle forstått at det må nesten være slik. Og det skulle faktisk bare mangle. Det er forståelig enten man liker det eller ikke.

Og derfor var det så bra at det var "tilfellet " Solskjær som jeg håper blir til etterfølgelse. I åpen - og ærligheten rundt et helt legitimt problem som NFF og Hareide forhåpentligvis for mange av i fremtiden. Forhåpentligvis fordi; Dess større stjerne, jo større problem. Og bra det var Ole Gunnar, fordi det var lettere å forstå og få aksept med en gang.

Ingen trenger være tvil om at ole Gunnar Solskjær ønsker å spille for Norge. Det er IKKE det det handler om. Samtidig trenger ingen å være tvil om at United, etter ti års sammenhengede lykkelig kontraktuelt ekteskap med nordmøringen, har meninger om spillerens helse og belastninger - også når han spiller for Norge. Uten at de er imot hans landslagsspill, kan det være at Alex F og NFF har litt rollekonfliktende standpunkt.

Men istedet for å gjøre som som ofte ellers i lignende konflikter i internasjonal fotball, hvor trusler, innlagte skader, sykdom, forfall via egenprovoserte og planlagte gule kort og karantener brukes, har duoen Solskjær/Hareide like godt spilt åpent om dette, og stått for det. De har ikke noe å skjule. Og ikke noe å frykte heller.

Jeg synes det er herlig. At de kan si at Ole Gunnar ikke starter mot Moldova etter å ha diskutert saken, og også hensynstatt avtalen med United, selv om alle vet Ole Gunnnar er god nok, UEFA-reglementet ikke levner tvil om at Hareide kunne banket igjennom at Solskjær spilte 90 minutter til, så har de altså landet på en løsning det er umulig å ikke ha respekt for.

For alle skjønner at forholdet mellom Åge og Ole G hadde også kunne blitt truet av probemer om Hareide hadde trumfet igjennom en løsning som hadde gjort forholdet til United vanskeligere for tomålsscoreren i Ungarn.

Jeg tror dette skyldes at Åge har vært i samme situasjoner selv. I motsetning til Røste, Grip, Stadheim, Olsen og Semb, er Åge den første som faktisk forstår hvilke dilemma spillerene kan være oppe i - fordi han har opplevd det selv som proff og lansdslagspiller. Det gjør det nok letter å forstå, og nyansere - og finne løsninger.

Jeg håper dette fører til at også andre lignende utfordringer i landslaget - på alle plan - kan diskuteres og løses med et visst alment innsyn i problematikken slik som i dette tilfellet. Fordi det bare øker folks forståelse.

Og respekt.

Og den er verdt mye.

september 2006
ma ti on to fr
1 2 3
4
5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
hitsimg